Toepassing van rubber opleggingen in de infrastructuur vindt al tientallen jaren plaats. De rubber opleggingen zijn echter onderhevig aan veroudering en het gebruik ervan verandert: soms worden de opleggingen anders belast dan waar in het oorspronkelijke ontwerp vanuit is gegaan. Ook kunnen ze ongewenst gedrag vertonen, waardoor gemakkelijk risico’s voor het kunstwerk ontstaan.
Om deze risico’s te beheersen, moeten op basis van inspectie maatregelen worden getroffen. Tijdens deze themabijeenkomst gaat PVO nader in op het beheer en onderhoud van dit veel voorkomende type oplegging.
Programma
- Herziening RTD1017-2 – Frank van Beek, Rijkswaterstaat
Naar aanleiding van een themabijeenkomst van PVO is in 2013 een methodiek ontwikkeld voor het risicogestuurd inspecteren en analyseren van rubber opleggingen. Door middel van de CRIAM-methodiek (zoals beschreven in de RTD1017) deed Rijkswaterstaat de afgelopen jaren ervaring op. Inmiddels zijn de ervaringen van de gebruikers geëvalueerd. De CRIAM-methodiek en de bijbehorende RTD1017-2 zijn nog eens tegen het licht gehouden en aanzienlijk aangepast. Frank van beek (Rijkswaterstaat) neemt u mee in de wijzigingen van de nieuwe RTD1017-2. - Reparatie van rubber opleggingen – Jaap Havinga, Kiwa
Een van de mogelijke adviezen uit de CRIAM is een reparatieadvies. Maar hoe werkt zo’n reparatie in de praktijk? Er ontstaan vragen als: ‘Welke eisen moeten je stellen?’, ‘Hoe gaat het repareren in zijn werk?’ en ‘Hoe waarborg je de kwaliteit van de reparatie?’. Het specialistische vakmanschap van de reparateur is hierbij van groot belang, maar blijkt nog niet aantoonbaar. Jaap Havinga (Kiwa) neemt u aan de hand van een praktijkvoorbeeld mee in het reparatieproces, gaat in op bovenstaande vragen en informeert u over een nieuwe Beoordelingsrichtlijn (BRL) die op dit moment wordt ontwikkeld voor persoonscertificering van reparateurs. - Vervangen van opleggingen – Jan de Boer – DeBoerDC
We gaan in op het belang van een goed doordacht oplegsysteem, de technieken voor het vervangen van opleggingen en op de mogelijke oorzaken van schadegevallen. Indien de CRIAM adviseert de rubber opleggingen te vervangen, dan is het van belang dat dit op beheerste wijze wordt uitgevoerd. Het vervangen van opleggingen in het algemeen, en van rubber opleggingen in het bijzonder, dient met grote nauwkeurigheid plaats te vinden. In de praktijk blijkt dat men niet altijd zorgvuldig te werk gaat, waardoor ongewenste effecten optreden. Jan de Boer neemt u mee in het vervangingsproces van opleggingen en gaat in op de risico’s en aandachtspunten bij de voorbereiding en uitvoering van de werkzaamheden.
Checklist Inkoop rubber opleggingen
Aansluitend presenteert Martin Makkink (Heijmans) de door Platform Voegovergangen en Opleggingen ontwikkelde checklist voor de inkoop van rubber opleggingen.