6.3.5.2 Positioneren van stalen opleggingen onder stalen liggers

Als stalen opleggingen bij nieuwbouw worden toegepast, zijn de boven- en onderankerplaten per definitie waterpas en dus planparallel. Als het dek zelf niet waterpas is, maar een helling heeft, langs en/of dwars, dan wordt dit vakkundig opgevangen door een timmerman welke de hellende kist met trapeziumvormige verzwaringen laat aansluiten op de waterpasse bovenankerplaat. Uiteraard heeft deze timmerman ook siliconenkit in zijn kist om de kieren te dichten in deze bekisting naar de oplegging en in de platen onderling. Het vloeibare beton lost driedimensionaal alle hoekverdraaiingen en maatvoering wapening rondom de ankers op tijdens het stort.

Bij stalen dekken is dit compleet anders.

Bij nieuwe dekken dimensioneert een tekenaar met zijn constructeur de vorm en uitvoering van wigvormige overgangsplaten. De positie van bouten voor bevestiging van de oplegging en doorgave van horizontaalkrachten moet al onderkend zijn bij de fabricage van de stalen brug zelf. De oplegging dient dan ook in de ontwerpfase van de brug al volledig ontworpen te zijn.

Bij renovatie van opleggingen onder bestaande stalen bruggen of liggers zijn er weer andere uitdagingen. Deze vaak oudere stalen bruggen hebben vaak niet waterpasse oplegvlakken. Er kan dan gekozen worden voor een separate stalen wigplaat tussen het bovenzadel van de oplegging en de onderzijde van de ligger. Deze wigplaat dient zeer zorgvuldig afgedicht te worden van waterindringing om corrosie van niet exact aansluitende staalplaten te voorkomen. De afdichting kan dan met super kitten welke worden voorgeschreven door de verffabrikant met zijn applicateur.

Bij dergelijke stalen bruggen is een gerede kans dat het contactvlak met de oplegging ook niet voldoende vlak is voor een verantwoorde krachtoverdracht. Dit kan echter pas gemeten worden als die brug op vijzels staat en de oude oplegging is verwijderd. Dit moment is zeer ongewenst voor het nemen van goede constructieve en duurzame maatregelen. Het is dan ook raadzaam al in het werkplan op te nemen dat er een vullend, conserverend overgangsmateriaal wordt toegepast. Dit kan een hoog gevulde epoxy zijn met een ultra hoge druksterkte en zeer lage krimpfactor. Standaard epoxymortels zijn hier niet geschikt voor. Een product kan zijn: MM 1018 van Diamant Metallplastic-GmbH te Mönchengladbach.
(of gelijkwaardig). Informeer tijdig naar de prijzen van dergelijke producten.

Deze epoxy dan met overmaat aanbrengen op bovenzijde van de bovenankerplaat en met de ankerbouten de oplegging trekken aan de stalen ligger, dusdanig dat de oplegging waterpas is. Alle onwaterpasheid en eventuele onvlakheid en eventuele holtes door weg gestraalde oude roest worden dan voor 100% gevuld. De bouten wel minimaal invetten met dik vet om te voorkomen dat deze vast gaan zitten in de epoxy. De oplegging moet namelijk altijd vervangbaar zijn.

Onderstaande foto’s zijn van de uitvoering van een dergelijke epoxy overgang. De oplegging zelf is volledig beschermd tegen epoxy vervuiling met duct tape. De oplegging zelf is nu waterpas.

Figuur 6.3.5.2.a Epoxy overgang van stalen oplegging naar stalen, niet waterpasse onderzijde stalen brug.
Figuur 6.3.5.2.b Correct gestelde stalen oplegging onder stalen ligger. Wigvormig bovenankerplaat.
Figuur 6.3.5.2.c CE Verplicht type plaatje